Saturday, March 17, 2007

SR-Bank råder deg til gambling

Hver dag leser vi om nye prisrekorder i eiendomsmarkedet og jeg tror at det er bare et tidsspørsmål før hele greia sprekker. Hvorfor? Kredittveksten er enorm og bankene overbyr hverandre for å bli kvitt pengene sine til lettlurte kunder. I annonser loves det at et lån på opptil kr 200.000,- bare er en SMS unna.

I dag leste jeg en "annonse" fra SR-Bank i reklameavisen til EM1 der de mente at det var bedre å ta opp et billån enn å låne på huset. Det er masse skremmende lesing i denne annonsen. Jeg siterer bla følgende:

"- Husk at du kan ha et avdragsfritt boliglån mens du betaler ned bilen. Samtidig har du frigjort panten i huset til andre ting, sier Falch

Har du muligheten, bør du ta opp billån og heller bruke ledig ramme på flexilånet til å investere tilsvarende beløp i aksjefond. Det har vist seg å gi god avkastning. Når du har betalt ned bilen etter fem år, kan du samtidig ha tjent gode penger på fondet."

Jaha, sier nå jeg. Dette er altså det "Rogalands" egen bank råder sine kunder/innbyggere å gjøre. Ikke bruk ledig pant i huset til bilkjøp, men ta opp et billån til høyere rente og heller lån ekstra på huset til gambling i fondsmarkedet. Etter fem år kan man altså ha nedbetalt bilen sin til en høyere rente, man kan ha tapt masse penger i fondsmarkedet og samtidig faktisk betalt rente til SR-Bank på pengene som man har brukt til gambling.

Men SR-bank lover deg at du kan ha et avdragsfritt lån, så det er jo en trøst om alt går til helvete de neste fem årene.

No comments: